Парти, басейн и ръчна изработка на стъкло

Feltom party в Малта

Партита на острова в Средиземно море има всяка вечер, с повод и без повод, но има едно, което е уникално и най-голямо по рода си. Feltom party събира ученици от цял свят, дошли на езикова ваканция в Малта.

Партито е добре охранявано, а алкохол не се допуска. Проверката е като на летището. Но купонът е на ниво. Около 2000 ученици, дошли да опознаят Малта и да усъвършенстват английския си, се впуснаха в танци в ритъма на най-новите хитове.

 

На басейн в Слима

Но да се върнем малко назад във времето. Сутринта, естествено, бяха заниманията по английски, а следобеда беше посветен отново на водата. Въпреки че Малта няма естествени природни източници на прясна вода, на острова не липсват басейни.

Някои потренираха скокове във вода, други просто се наслаждаваха на приятно топлата вода. Мястото е доминирано от неоготическата църква “Кармил”, както и от група от терасовидни къщи в местния вариант на архитектура в грузински стил.

 

Зад басейна се виждат зашеметяващите сгради, заобиколили залива Балута Бей в стил art nouveau от края на XIX век. Това е популярно място за отдих, плуване, гмуркане и водни спортове, заобиколено от кафенета и сенчести дървета. И там бяхме.

 

Занаятчийското село Та’кали

А сега отново да направим скок във времето напред. На следващия ден сме в прочутото занаятчийското село Та’кали.  Тук може да се види как малтийските занаятчии изработват традиционните сребърни филиграни, ръчно изработени стъклени съдове, гравирани камъни и местни дантели.

В съседна работилница пък изработваха изящни накити от сребро. Груп лидерът Цветана Радованова сподели: “Много ни се искаше да си закупим автомобила, който Алекс подържа на дланта си, но…..както каза майсторът – “Next time”. Направи комплимент на българската група, че говорят много добър английски и че трябва да се гордея с тях. Да, гордея се. Не са само страхотни деца. Умеят да учат, да се забавляват, да си помагат и да се майтапят с остроумни шеги.”