Най-известните дестинации в Малта

Прекрасен следобед в  Голдън бей

Златният плаж се намира на брега на природния и исторически резерват „Ил-Магистрал” и е най-красивият от всички плажове по западното крайбрежие на остров Малта. Както подсказва името, плажът наистина е със ситен, златист на цвят пясък.

Много емоции, свързани главно с екстремно плаване с банан. Последният остър завой изненада бойната група, но може би това е малтийския начин за разтоварване на пасажерите от банана.

Вечерна разходка в Мдина

Мдина е истински  средновековен град, обграден от високи крепостни стени.Старата столица на Малта е разположена в централната, най-висока кота на острова. Гледките от крепостта са страхотни. Навсякъде се срещат къщи, построени преди повече от 400 години. Не само в Родопите имаме такива. Някои от тях са превърнати в къщи-музеи, а в други и днес живеят хора.

Влизането е през древни порти, познати от малкия екран като портите на Кралски чертог от култовия филм „Игра на тронове“ . Посрещна ни Матю, усмихнат малтиец, преподавател по история в местно училище. Беше избрал да ни представи Мдина по различен начин – чрез търсене на съкровище. Не намерихме ковчеже с жълтици, заровено от малтийските рицари, но открихме познания за историята на този древен град.

Както се полага, навсякъде се върви по тесни калдаръмени улички, а на всяка крачка се срещат малки магазинчета и ресторанти.

 

Райски залив

И този ден не мина без плаж. И ето ни на път за Paradise bay. Не случайно го наричат Райския залив. Това е малък, но красив плаж в северната част на остров Малта, с фин, златист пясък. Прекрасно място за акостиране на лодки и яхти, ако имате такава.

Водата е кристално бистра, подобно на  Синята лагуна, а гледката към скалите е зашеметяваща.

 

Вечерта пък се разходихме покрай Спинола бей в Слима и решихме да изпробваме кухнята на едно ресторантче с изглед към залива Балута и катедралата. Настаниха ни на уютни маси, но изненадата ни беше огромна, когато сервитьорите започнаха да говорят на български. Оказа се, че собственикът е бългaрин от Бургас и всички работници са българи. Много ни се зарадваха и нашата маса беше най-обгрижваната.

 

Английски език в Gateway School of English

И да не забравим, че това е все пак лятна ЕЗИКОВА ваканция, с изучаване на английски език. Ето малко снимки от учебния процес, предоставени ни от Карл. Учебните кабинети модерни, оборудвани с интерактивни дъски и предразполагащи работата в малки групи. Така минаваше времето от 9 до 12.30 часа всеки ден.

А следобедите…

… опознавахме даденостите и историята на този малък остров. Вчера посетихме фабриката на Playmobil , където се произвеждат всичките фигури за този конструктор. После се пращат в Германия, където произвеждат къщичките и корабите, сглобяват се пакетите и разпращат в цял свят. Процесът е напълно роботизиран. Хората само контролират процеса, седейки пред мониторите. Това е и най-голямата фабрика в Малта, в която работят 1200 работници на 3 смени със средна заплата около 800 €, бонуси , което е нормално за острова.

Има време и за малко футбол

Вечерта пък поспортувахме малко, като момчетата се включиха в оспорван футболен двубой. Ние сме оранжевите!!!! Момичетата бяха съпорт. Кой би, така и не разбрахме, но всички бяха доволни.

Лятната езикова ваканция на българската група в Малта приключи, но не и предложенията на Europe Go за индивидуални или семейни курсове и ваканции в Малта. Програми за бизнесмени, 50+, семейства и т.н. Очакваме ви!