Разходка в Брайтън

ЛОНДОН НА МОРЕТО

Брайтън е само на час път от Лондон и често е наричан “Лондон на морето” поради множеството ресторанти, пъбове и барове, както и многообразието от културни форуми и театрални сцени.

През лятото тук е пълно с туристи, а изборът на дестинации е зашеметяващ – от плаж или просто разходка по брега (все пак температурата на водата не стига черноморските висини) до над 300 пъба из целия град, много магазинчета из тесните улички и отново обратно до морето – на красивия Брайтънски кей.  Brighton Pier е особено красив през нощта, осветен от всички страни и изпълнен с хора от цял свят.

Можете да посетите и някоя от многото чайни, като не забравяйте, че времето за пиене на чай на англичаните е между 4 и 6 ч. следобяд.  Чаят върви с най-различни сладки, някои от които не са хич лоши. Въпрос на опитване.

Забележителности, които не трябва да пропускате

Кралският павилион в Брайтън

Кралският павилион в Брайтън е бивша крайморска резиденция на кралското семейство, архитектурен паметник, построен в «индо-сарацински стил».

Историята започва, когато принц-регентът и бъдещ крал Джордж  IV посетил за пръв път морския курорт Брайтън в 1783 г. и толкова харесал мястото, че от 1786 се установил там в къща под наем – от една страна по съвет на своя лекар, от друга – за да се среща с любовницата си, Мери-Ан Фицхърбърт. В края на XVIII и началото на  XIX век на земя, закупена от Джордж IV, архитектите Хенри Холанд и Уилям Пордън построили първия Павилион.

В 1815—1822 архитектът Джон Неш напълно преустроил Кралския павилион в «индо-сарацински стил». Вътрешният дизайн бил изпълнен със смесени индийски и мавритански мотиви, типични за колониалния стил от времето на регентството на Джордж.

След  реставрация през 80-те години в Кралският павилион е открит музей, а  залите се отдават под наем за сватбени и други тържества. Няма спор, че  това е един от най-причудливите дворци в цяла Европа.

Daddy Long Legs

В 1883 година в Брайтън е открита най-причудливата жп линия в света. Създадената от инженера Магнус Волк електрическата жп линия е една от първите в света. Поради особения релеф на местността прокарването на линията по брега предполагало строителството на множество виадукти и мостове, но Волк измислил принципно ново транспортно средство. Името му било «Daddy Long Legs»

(Татенцето с дълги крака), произхождащо от английското наименование на вид паяк. Новата железопътна линия, чието строителство започнало през юни 1894 година, минавала … по дъното на морето. Дължината ѝ била около 4,5 км.

 

Тя свързвала специално построен кей в Брайтън с друг такъв в Ротингдин и била много популярна както сред местните, така и за туристите. Железният път бил на 50—90 метра от бреговата линия, но по време на отлив релсите можели да се видят.

Единственото, което днес е останало от линията, са покритите с водорасли бетонни блокове, върху които са лежали релсите.