Дворецът и градините Сан Антон

 

Една от забележителностите на Малта, любимо място за разходка на туристи и местни е дворецът и градините Сан Антон.

Първоначалната постройка е издигната през далечната 1600 година. Замислена е била като лятна вила за Антоан де Пол, рицар от Ордена на св. Йоан. Когато същият става 54-тият Велик магистър на Малтийския орден, вилата се превръща в негова лятна резиденция и постепенно се разраства, както и градините около нея, докато стане известна като Дворецът на Сан Антон. Името не идва от Великия магистър, а от покровителя му –  св. Антоний Падуански.

Де Пол планира вилата с размах, за да осигури достатъчно място за настаняване на своите гости и на големия си домашен персонал, който включвал готвачи, дегустатори на храна, носачи на факли, отговорници за килерите с храна, перукери, часовникари,  лекари, без да забравяме кучкарите, тъй като магистърът имал слабост към лова. Не е ясно, какво е ловил на почти безлюдния остров, може би зайци, които и досега са в менюто на малтийците и то в горната половина. За да добиете представа за големината на вилата, трябва да знаете, че Великият магистър е обичал да кани до 600 гости на обяд.

 

Основната атракция тук не е дворецът, а градините на Сан Антон. Едно наистина райско местенце, с виещи се пътеки и много скулптури.
Части от градините са били отворени за пръв път за обществеността в началото на 19 век от адмирал Сър Александър Баул, а 1882 г. са напълно достъпни за туристи и местни любители на градинарското изкуство.

Любопитно е, може би, да знаете, че в този дворец на 25 ноември 1876 г. е родена принцеса Виктория Мелита Сакскобургготски, докато баща й Алфред, херцог  Сакскобургготски е бил в Малта като офицер от Кралския флот.

Благодарение на нашата група, изкарала лятна езикова ваканция в Малта през миналата година, се сдобихме с доста снимки от прочутите  градини.

Градините съдържат голямо разнообразие от дървета и цветя от цял ​​свят, включително различни видове палми, кипариси, джакаранти, аракуарии и други екзотични растения, някои от които на повече от три века.

Най-голямо внимание привличат декоративните езерца с плуващи в тях патици и лебеди.

В продължение на много години вече съществува  обичай, при посещение тук държавните глави да засадят дърво в памет на техния престой в Малта. Нашите момичета и момчета се въздържаха. Засега.

Кралица Елизабет II също е гостувала в двореца по време на нейните кралски посещения в Малта през 1954, 1967 и 2005 г.
Дворецът и градините му са национален паметник на културата на Малта от първа степен.