Пътешествието на българската група на Europe Go в Малта продължава

Не може да отидеш в Малта и да не видиш Синята лагуна. Един шедьовър на природата, разположен между два малки, обгорени от слънцето скалисти острова Комино и Коминито.

Тук небето сякаш слиза във водата – тюркоазено синьо и прозрачно, докъдето ти стига погледът. А вместо птици, в синевата долу се стрелкат пасажи пъстроцветни риби.

Иначе, плажове около лагуната може да се каже, че няма, с изключение на една-две малки пясъчни ивици. Но това не пречи на хората – около водата е пълно със заоблени варовикови скали, върху които може да метнеш кърпата и да се излегнеш.

Гледката и усещането като цяло са невероятни. Ако има класация на начините човек да разпусне и да се слее с природата, Синята лагуна трябва да влезе в Топ 10. С уговорката, да няма прекалено струпване на туристи, но това е в сферата на фантазиите.

 

Естествено българската група се потопи в кристалните води. Лагуната в по-голямата си част е плитка – метър, метър и половина. Само на места покрай скалите достига до десет метра. А морското дъно се вижда и от скалите дори.

 

И още малко снимки от това вълшебно кътче насред Средиземно море. И едно видео.

До Синята лагуна се стига с корабче. Колкото повече наближавате, толкова по-прозрачна и синя става водата.

Градините Сан Антон

Градините Сан Антон се намират до двореца, носещ същото име – лятна резиденция на малтийския президент, а преди много години – седалище на някои от великите магистри.  Това е най-голямата ботаническа градина в Малта, създадена в началото на XVII век, тоест вече е на около 400 години.

За феновете на филмовата сага „Игра на тронове“ може би е любопитно, че дворецът Сан Антон е едно от многото места в Малта, използвани като декор за първия сезон. Във филма това е Червения Замък – място, където трябва да спиш с отворени очи.

Ако сте любопитни, другите места  – дворци и крепости, използвани за снимките филма, чийто седми сезон стартира тази вечер – са: Кралски чертог  е древната крепост Мдина, Великата септа – крепостта Маноел, имението на Илирио – дворецът Вердала. А на фона на Лазурния прозорец  и невероятните скали около него ( за жалост вече може да се види само на снимки, след като морската стихия го разруши) е сниман бракът между Денерис и Хал Дрого.

Любопитен ( и малко нахален) лебед се устреми към групата. И получи нещо за хапване.

Прекрасно е да се разходиш сред толкова много зеленина на иначе скалистия и лишен от много растителност остров.

Последна обща снимка на групата. Дори и младите се уморяват от толкова ходене.